een handelsnaam van

Goud en Zilver 2.0

Goud is al aanwezig op Aarde sinds het ontstaan van de planeet zelf, maar het is niet gevormd op Aarde omdat voor de productie ervan fusiereacties nodig zijn. Er vinden kernfusiereacties plaats in de kern van sterren, maar deze kernfusiereacties voorzien niet in genoeg energie voor de productie van goud. Sterren die zwaar genoeg zijn (vanaf ongeveer 8 keer de massa van de Zon) beëindigen hun leven in een supernova-explosie. Tijdens deze explosie worden er door middel van kernreacties zware metalen gevormd, waaronder goud. Na de explosie worden stofdeeltjes met daarin minuscule beetjes goud de ruimte in geslingerd. Wanneer de stofdeeltjes in het zwaartekrachtveld van een ster zoals de Zon komen tijdens het ontstaan van de planeten zullen de stofdeeltjes onderdeel worden van de samenklonterende materie die rond de ster die uiteindelijk planeten vormen.

Gebruik van goud stamt (vermoedelijk) al uit de 26e Eeuw V. Chr. In Egyptische hiërogliefen wordt al aangegeven dat goud als betaalmiddel werd gebruikt.

Goud is een edelmetaal en openbaart zich uit (vloeibaar) magma, daarom wordt goud vaak gevonden op plaatsen waar vulkanen waren. Als we vervolgens even een grote stap maken, belanden we in 1848. In dat jaar vonden Amerikanen goudklompjes (goldnuggets) tussen grind in rivieren. De zogenaamde "goldrush" of "goudkoorts" was begonnen.

In Australië en Amerika werden verschillende goudbronnen ontdekt. Goud wordt vooral gevonden en gewonnen tussen steenlagen in rivieren.

In Californië ontstond een van de beroemdste goldrushes. Het goud dat in 1848 werd gevonden bij Sutter's Mill zorgde voor meer dan 300.000 migranten. De reis van de gelukszoekers duurde maanden, was zwaar en kostte velen het leven. Eenmaal in Californië troffen zij een gebied aan waar wetteloosheid heerste, zodat zij zelf hun claimrecht moesten organiseren. Gaandeweg werd het goud moeilijker te winnen en vanaf 1856 waren substantiële investeringen nodig in mijnbouwapparatuur, waardoor alleen grote bedrijven de mijnbouw konden voortzetten en de toestroom van gelukszoekers opdroogde. Deze goldrush leidde tot een grote economische groei en tot het uitroepen van Californië tot de 31ste Staat.


Goudzoekers in Australië in 1852, schilderij door G.T. Gill, 1874

Zoals u kunt zien in de afbeelding aan het begin van dit artikel:

Bitcoin wordt vaak vertegenwoordigd door een goudkleurig token. Ethereum, 's werelds tweede grootste cryptocurrency, heeft vaak een zilveren token afbeelding. Het is geen toeval dat de twee toonaangevende digitale valuta's worden vertegenwoordigd door de twee kleuren van de traditionele veilige havens goud en zilver.

Bitcoin, goud 2.0

Bitcoin is de originele cryptocurrency die de gehele digitale munt revolutie rond een decennium geleden begon. Dit digitale muntje, in feite niets meer dan een getal, debuteerde in 2009 en veranderde het landschap van valuta's en ‘save haven’ grondstoffen voor altijd.

Bitcoin is ook zeldzaam net als goud. In feite zijn we elke dag dichter bij het bereiken van het punt waarop alle Bitcoins die kunnen worden gecreëerd, ook daadwerkelijk gecreërd zijn. Men verwacht dat dat over een kleine 100 jaar het geval zal zijn. Hierbij doe ik de aanname dat het protocol en de programmering van Bitcoin niet drastisch veranderd zal worden om een groter aanbod mogelijk te maken. Het mooie aan het huidige protocol is, dat het steeds moeilijker wordt om bitcoins te produceren en door de inperking van toekomstig aanbod, zal de vraag/aanbod verhouding de komende decennia in het voordeel van vraag uitvallen.

Er zijn vier redenen die verklaren waarom Bitcoin eigenlijk in het nieuwe goud is geëvolueerd:

1) Enorme fortuinen zijn reeds gemaakt in zowel het goud als de bitcoin rush.

2) Goud en bitcoins zijn uiterst schaars en beperkt in de productiehoeveelheid.

3) Zowel bitcoin als goud moeten worden ontgonnen in energie-intensieve activiteiten.

4) Beide grondstoffen/valuta's zijn zeer gewild in politiek instabiele landen.

Ethereum, zilver 2.0

Ethereum is erin geslaagd om succesvol de Bitcoin uit te dagen. Het is qua markcapitalisatie na bitcoin, de grootste digitale munt.

Net als het traditionele zilver, biedt Ethereum al meer "industriële toepassingen" dan het goud van cryptocurrencies: ‘Bitcoin’.

Ethereum software belooft aanzienlijke opbrengsten voor digitale "industriële" toepassingen. Het is niet zomaar een virtuele valuta zoals Bitcoin. Ethereum biedt een levensvatbare en reeds bewezen manier om slimme contracten te ontwikkelen. Dit zijn voorgeprogrammeerde transacties op online markten die automatisch kunnen worden afgehandeld als aan de gecodeerde blockchain voorwaarden wordt voldaan.

Laten we eens kijken naar enkele van de feitelijke digitale "industriële" toepassingen voor het nieuwe zilver die al werken. Ethereum programma's kunnen sportweddenschappen afhandelen, ook kunnen ze zorg dragen voor het beheer en het betalen van elektriciteit. Ze kunnen twijfelachtige pyramidespel- achtige investeringen logenstraffen. Boeren kunnen hun eigen producten rechtstreeks verkopen aan de consument.

De meerderheid van internationale banken heeft serieus interesse getoond in het gebruiken van de Ethereum code om snellere geldoverdrachten en handel tot stand te brengen.

Microsoft Business Development en Strategy Director, Marley Gray, vatte de toepassing van Ethereum als volgt samen:

“Ethereum is een algemeen platform waarmee vele problemen in vele industrieën opgelost kunnen worden, door gebruik te maken van de meest elegante oplossing die wij tot op heden hebben gezien.”

Een aantal van de grootste namen in technologie zoals Microsoft, Intel, en IBM kijken ook naar hun eigen toepassingen voor Ethereum.


Is het kopen van Cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum verstandig?

De 10.000 bitcoins die iemand betaalde voor 2 pizza’s in het jaar 2010 zouden vandaag (koers EUR 16.000 per bitcoin) EUR 160 miljoen waard zijn. We kunnen stellen dat iedereen die tot nu toe Bitcoins heeft verkocht, te vroeg was.

Op 1 januari van dit jaar (2017) kostte de Ethereum EUR 7 per stuk. Op moment van schrijven van dit artikel kostte de Ethereum EUR 587 per stuk. Dat betekent dat een investering van EUR 1000 op 1 januari in zilver 2.0 (Ethereum), nu bijna EUR 84.000 waard zou zijn. Dit is ongekend en wordt door velen als een bubbel betiteld.

Een bubbel relateer ik aan aandelenmarkten. Ik zie de Bitcoin en Ethereum als de nieuwe edelmetalen die je best als onderdeel van je vermogen zou kunnen aanhouden. Kenmerkend in een beleggingsportefeuille is de spreiding door diverse assetclasses aan te houden.


U moet denken aan bijvoorbeeld: Small Caps, Duurzame aandelen, Techsector, emerging en frontier markets (debt) etc. Waarom zou u niet 5% van uw portefeuille aanhouden in Crypto currencies. 2,5% van uw portefeuille in Bitcoin en 2,5% in Ethereum? Zodra de waarde verdubbeld is, onttrekt u de oorspronkelijke investering en laat u de rest staan, als een ontwikkeling die geen verlies meer kan opleveren.

Dit is uiteraard geen algemeen advies. Het is een zeer speculatieve vorm van investeren en absoluut niet voor iedereen geschikt. Klanten zouden dan ook een financieel adviseur of vermogensbeheerder moeten raadplegen. Deze adviseur zal dan objectief de wensen van de klant in aanmerking moeten nemen en adviseren of een deel van het klantvermogen in crypto’s verantwoord zou kunnen zijn, rekening houdend met het feit dat de bewuste investering in zijn geheel kwijt zou kunnen raken (zoals we in feite ook met aandelen stellen). Last but not least is het belangrijk om de risico’s op het gebied van het opslaan van de crypto’s te vermelden. We kunnen niet bij een depotbank crypto’s opnemen in een klantportefeuille. Het is een ongereguleerd fenomeen, waarbij je je investering letterlijk kunt kwijtraken, als je de beveiligingswoorden of je paswoord niet meer weet, of niet meer weet te vinden. Als je je beveiligingswoorden zou opslaan op je computer samen met de gegevens van je webwallet, dan kunnen hackers letterlijk je coins stelen. Als je je crypto’s zou opslaan op je harde schijf en je computer wordt gestolen, dan ben je ze ook kwijt. De beveiliging is een belangrijk aspect voor mensen die grote bedragen in Cryptocurrencies willen beleggen.

Of u nu besluit te investeren in crypto’s of niet: Investeer geen geld, dat je niet mag kwijtraken.

Sebastian Pluijmert, 20 december 2017


Bronnen: David Crowder, BitcoinIRA, Wikipedia

Disclaimer: Dit artikel is op persoonlijke titel geschreven en niet bedoeld als een advies aan de lezer. Houd er rekening mee dat digitale valuta's een zeer volatiele en riskante investering zijn. U kunt grote winsten maken, maar ook grote verliezen lijden. Investeer geen bedrag dat u zich niet kunt veroorloven om te verliezen.