een handelsnaam van

Dan weet je de kosten van beleggingsdienstverlening, en dan?

Kent u de Big Mac index? Dat overzicht waarop je kunt zien in welk land een Big Mac het duurst is en in welk land het goedkoopst?


In Zwitserland kost een Big Mac het meest: EUR 5,53. In Oekraïne het minst: EUR 1,34. In Nederland kost een Big Mac EUR 3,75. In de bakermat van de Big Mac, de Verenigde Staten, kost ie EUR 4,31.

We kunnen dus de kosten van hetzelfde product heel gemakkelijk vergelijken. Als we geen kosten zouden hoeven maken aan vervoer en geen tijdsverlies zouden lijden, zou iedereen die een Big Mac zou willen kopen deze uiteraard in Oekraïne gaan kopen. Je weet één ding zeker: Je hebt hetzelfde product voor de voordeligste prijs. Was het maar zo dat de kosten van beleggingsdienstverlening ook zo gemakkelijk te vergelijken waren.

De kosten van beleggen.

There is no such thing as a free lunch. De enige zaken die gratis zijn, zijn de zons-op en ondergang en een knuffel van je geliefde.

De kosten die een belegger maakt bestaan op zijn minst uit de bankkosten. We verstaan hieronder alle kosten die een bank in rekening brengt in verband met de portefeuille van een klant, zoals administratiekosten en transactiekosten. Stel dat een doe-het-zelf belegger een bepaalde aandelenindex wenst te volgen, dan zal hij altijd een lager rendement halen dan die index, simpelweg omdat in een aandelenindex geen kostencomponent is verwerkt. Daar komt bij dat het vrijwel onmogelijk is om een breed samengestelde aandelenindex zelf te kopiëren in je portefeuille, dus dan zou je gebruik moeten maken van een beleggingsfonds dat dit voor je doet. Ook een dergelijk fonds kost geld. Om te weten wat het precies echt kost, hoef je alleen maar het rendement van een indexvolgend beleggingsfonds te vergelijken met het rendement van de betreffende index die gevolgd wordt.


MSCI World Index EUR:

U ziet dat tegen (niet al te hoge) kosten de wereldwijde index MSCI World (in EUR) gevolgd kan worden. Ik heb hierbij een zo goedkoop mogelijk index volgend fonds geselecteerd, waarbij een wereldwijde belegging in aandelen wordt gerepliceerd.

De kosten die een belegger sowieso maakt bedragen per jaar:

Kosten goedkoop beleggingsfonds: 0,10%

Kosten depotbank: 0,15%

Totaal: 0,25%

Om te weten welk rendement we op de lange termijn zouden realiseren op deze goedkope manier kijken we terug naar de 46 jarige periode 1970 t/m 2016, waarin de MSCI World Index een gemiddeld resultaat in EUR heeft behaald van 7,8% per jaar. Dit ondanks de diverse crises die we in die periode hebben meegemaakt.

Dus indien een belegger een NSB-er blijkt te zijn (Non Supplementaire Belegger) en klaarblijkelijk geen accenten wenst aan te leggen in de aandelenportefeuille en geen nadruk wenst te leggen op diverse beleggingscategorieën, dan is eenvoudig gezegd een lange termijn gemiddeld rendement na kosten mogelijk van 7,5%. Samengesteld en gemiddeld betekent dat een ruime verdubbeling van het belegde vermogen na iedere periode van 10 jaar.

We kunnen dit zien als de Oekraïense Big Mac, eerder genoemd in dit artikel.

Appels met Appels:

Als uw klant een NSB-er is, dan is de Oekraïense Big Mac de meest voor de hand liggende aankoop. Op het moment dat u gebruik zou maken van een samenwerking met vermogensbeheerders en/of depotbanken die passief beleggen en hoge kosten in rekening brengen, is uw klant bezig met het kopen van een Zwitserse Big Mac. Uw klant betaalt een hogere vergoeding voor iets dat veel goedkoper verkrijgbaar is. Ik ben tot nu toch nog niet één vermogensbeheerder tegen gekomen, die slechts in één ETF belegt als het aandelenbeleggingen betreft (wat niet wil zeggen dat ze niet bestaan). Daar zitten trouwens ook vermogensbeheerders bij die beweren passief te beleggen. Dat zo’n vermogensbeheerder dat met passieve beleggingsfondsen doet is uiteraard gewoon een keuze, maar dat betekent niet automatisch dat de portefeuille passief is.

Stel dat we in 1970 niet in de MSCI World zouden zijn gaan beleggen, maar in een wereldwijd MidCap fonds (kleinere beursgenoteerde aandelen), dan zou er ca. 4% PER JAAR MEER aan rendement gerealiseerd zijn. Het maken van keuzes in de portefeuille kan dus wel degelijk een enorme toegevoegde waarde hebben. Maar die beleggingsaanpak is geschikt voor alle beleggers die niet in de categorie NSB vallen. Voor die groep staan de deuren van de ca. 150 onafhankelijke vermogensbeheerders en dito aantal beleggingsfilosofieën open.

Appels met Peren:

De Europese wetgeving (Mifid2) vereist dat de potentiële klant inzicht krijgt in de totale (toekomstige) kosten, die samenhangen met het bezit van een portefeuille. Dit noemen we Total Cost of Ownership (TCO). De bedoeling is dat de potentiële klant de kosten die geprognosticeerd worden kan vergelijken met andere partijen. Hier wringt de schoen wat mij betreft. Ik heb als vermogensbeheerder een beleggingsfilosofie, waarop de portefeuilles die ik beheer gebaseerd is. Zo zijn er 150 beleggingsfilosofieën in het land, die allemaal anders zijn. Het vergelijken van geprognosticeerde kosten die samenhangen met diverse verschillende beleggingsfilosofieën is hetzelfde als de prijs van Appels met die van Peren vergelijken.

Mijn advies voor uw cliënt: Laat uw financieel planner een mening vormen over de beleggingsfilosofie van de onderneming waar u uw beleggingsportefeuille wilt laten beheren. Uw financieel planner kijkt vast naar de risico’s en rendementen die er tot nu toe gerealiseerd zijn. Ook kijkt hij naar de spreiding in de kern van de portefeuille, maar ook naar de nadrukken in de portefeuille, die juist toegevoegde waarde zouden kunnen opleveren.

Mijn advies aan u: Neem de moeite om u te verdiepen in de beleggingsfilosofie waaraan uw cliënt gaat worden blootgesteld. U kunt dan een verstandig advies afgeven.

Als vermogensbeheerder zit ik aan de knoppen van de portefeuilles van beleggers die zelf geen zin hebben om zich in de materie te verdiepen of het zelf niet beter kunnen. Wil je dus wel profiteren van de beurzen, maar wil je in het dagelijks leven bezig zijn met de zaken die je belangrijk vindt, dan besteed je je beleggingsbeslissingen dus gewoon uit aan een goede vermogensbeheerder.